Pouze v dubnu velká akce JARO+1 = ke každé objednávce Numi ZDARMA

Kejksy obsahují skvělý hrachový protein

Bílkoviny rostlinného i živočišného původu jsou klíčovými složkami naší potravy. Denní příjem bílkovin okolo 0,8 g/kg tělesné hmotnosti splňuje potřebu většiny dospělé populace, u sportovců vzrůstá až k 1,7 g/kg/den. Těhotné a kojící ženy by měly navíc přidat 6 až 16 g/den pro „potřeby dítěte“. Bílkoviny se liší obsahem a skladbou aminokyselin, což má vliv na jejich další využití v těle. Hrachový protein (bílkovina) obsažený v Los Křupos Kejksy má stravitelnost srovnatelnou se stravitelností nejlepších zdrojů živočišných bílkovin.

los-krupos-kejksy-s-hrachovym-proteinem-opt

Mimo jiné obsahuje cystein – neesenciální aminokyselinu s nízkým zastoupením v potravinách. Látky odvozené od cysteinu jsou důležité pro tvorbu interních antioxidantů. Dále obsahuje tzv. BCAA, esenciální aminokyseliny (valin, leucin, izoleucin) tvořící až 35 % obsahu svaloviny.

Randomizovaná, dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná klinická studie

se 161 muži ve věku 18 až 35 let prokázala, že podávání hrachového proteinu podpořilo v kombinaci s vhodným tréninkem nárůst svalové hmoty na pažích, stejně jako podávání syrovátky. Užívání placeba tento účinek nemělo. Protein použitý v Los Křupos se získává náročným extrakčním procesem, ze žlutého hrachu, vypěstovaného ve Francii, bez genetických modifikaci pod stálou kontrolou kvality.

Cystein

je neesenciální aminokyselina (tzn. živočišný organismus si ji dokáže sám vytvořit), vyskytuje se ve většině bílkovin a podílí se významně na jejich struktuře

Antioxidant

(proti oxidační) je látka, která je schopná omezovat aktivitu volných radikálů – neutralizovat je, a tím zabránit, aby v těle napáchaly škody

BCAA (Branched Chain Amino Acids)

jsou větvené aminokyseliny, mezi které patří valin, leucin, izoleucin

Randomizovaná studie

znamená, že účastníci studie byli rozděleni do skupin náhodně. Randomizací (náhodným výběrem) se zvyšuje pravděpodobnost, že skupiny budou podobné a nebudou ovlivněny výsledky.

Dvojitě zaslepená srovnávací studie

znamená, že podávané látky jsou upraveny tak, že ani účastník studie ani lékař (proto „dvojitě) nevědí, která z látek byla účastníkovi určena. Důvodem zaslepení je zajištění maximální objektivity studie při minimálním ovlivnění subjektivním hodnocením lékaře nebo účastníka studie. Způsob léčby neznají ani osoby, které provádějí statistické hodnocení výsledků. Zařazení účastníka studie do příslušného skupiny je známo pouze nezávislým osobám, které se nijak nepodílejí na hodnocení. K celkovému "odslepení" dochází po zpracování dat.

Placebem kontrolovaná klinická studie

umožní rozlišit, jaké účinky jsou skutečnými účinky testované látky a jaký vliv má kladné očekávání účastníka studie ohledně testované látky. Výraz „placebo“ je odvozen z latinského „placere“ líbit se a užívá se pro označení přípravku, který neobsahuje žádné účinné látky.

Syrovátka

vzniká při srážení mléka, tedy jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýra. Obsahuje kvalitní a lehce stravitelné bílkoviny, laktózu, vitamíny a minerální látky. Využívá se např. jako podpůrný prostředek při hubnutí, při posilování a tvarování svalů.

Babault N., Païzis C., Deley G., Guérin-Deremaux L., Saniez M.H., Lefranc-Millot C., Allaert F.A., Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled Clinical trial vs. Whey protein. J Int Soc Sports Nutr. 12(1), 2015:3.