Nutriční hodnocení Los Křupos Tyčky
Za účelem posouzení vhodnosti jeho zařazení do školních automatů Happysnack.
Předmětem hodnocení je výrobek „Tyčinka Los Křupos“. Výrobcem je společnost Fytopharma spol. s.r.o. Výrobek „Tyčinka Los Křupos“ o hmotnosti 30 g má energetickou hodnotu 480 kJ. Při hodnocení energie jsem vycházela z publikace Referenční hodnoty pro příjem živin z r. 2011. Dopolední svačina by měla u dětí pokrýt 10-15 % denního energetického příjmu. Pro toto hodnocení jsem použila hodnotu 15 %. Pro mladší školní děti (7-9 let) tak připadá 1125 kJ a pro starší školní děti (10-12 let) pak 1343 kJ.
Tyčinka by zaujala u mladších školních dětí 42,6 % a u starších školních dětí 35,7 % z doporučeného energetického příjmu na dopolední svačinu. Výrobek lze bez problému kombinovat s jinými potravinami např. s ochuceným i neochuceným mlékem, jogurtem a ovocem.
Dle vyhlášky č. 282/2016 Sb. řadím výrobek do kategorie potravin „Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky – trvanlivé pečivo s obsahem vlákniny nejméně 6 g na 100 g hotového výrobku“. V této kategorii jsou nejvyšší přípustné hodnoty: sůl 1 g/100 g, nasycené MK 5 g/100 g a 10 g přidaného cukru/100 g.
Analýza složení výrobku
Sacharidy
Ve výrobku je přítomno 58,8 g sacharidů na 100 g výrobku. Obsah cukru je zde 0,6 g/100 g. Jelikož se jedná o slanou variantu produktu, cukru je ve výrobku minimálně, a proto splňuje požadavky vyhlášky č. 282/2016 Sb., kde je nejvyšší přípustná hodnota přidaného cukru 10 g/100 g.
Tuky
Celkový obsah tuku je 11,6 g/100 g a obsah nasycených mastných kyselin je 1,5 g/100 g ve výrobku. Výrobek o hmotnosti 30 g obsahuje 3,5 g tuku a nasycených MK 0,4 g. Podle manuálu „Zdravá školní svačina“ by obsah tuků v dětské školní svačině měl být do 11,2 g tuku, obsah SAFA do 3,2 g pro děti ve věku do 10 let a pro děti ve věku do 15 let byl měl být obsah tuku do 15,9 g a obsah SAFA do 4,5 g. Výrobek splňuje kritéria z hlediska obsahu tuku. Podle vyhlášky č. 282/2016 Sb. je nejvyšší přípustná hodnota nasycených MK 5 g/100 g. Výrobek tento požadavek splňuje.
Sůl
Obsah soli ve výrobku je 0,5 g/100 g. Přípustná hodnota pro děti podle Vyhlášky č. 282/2016 Sb. je 1 g/100 g výrobku. Výrobek tento požadavek splňuje.
Vláknina
Vyhláška č. 282/2016 Sb. také stanovuje obsah vlákniny v kategorii potravin: Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky a to minimálně 6 g na 100 g výrobku. Tyčinka Los Křupos obsahuje 6,14 g vlákniny. Výrobek obsahuje dostatečné množství vlákniny, aby mohl být zařazen do této kategorie. Vysoký obsah vlákniny hodnotím velmi pozitivně, jelikož má sytící efekt a působí kladně na náš trávicí systém.
Přídatné látky
Výrobek neobsahuje přídatné látky. Výrobek je složený z bezlepkových obilovin – rýžové, kukuřičné a amarantové mouky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pozitivně hodnotím přítomnost hrachového proteinu, který tak zajistí kvalitní svačinku, která nebude jen o vysokém obsahu komplexních sacharidů, ale také o obsahu vyššího podílu bílkoviny.
Závěr
Výrobek „Tyčinka Los Křupos“ je vhodným výrobkem pro děti na dopolední svačinu. Vyhovuje svým obsahem přidaného cukru, nasycených MK, vlákniny a soli. Výrobek vyhovuje požadavkům Vyhlášky 282/2016 Sb., a proto může být prodávám ve školách a školských zařízeních. Vzhledem k výše uvedeným informacím doporučuji výrobek zahrnout do dětské dopolední svačiny a do projektu Happysnack.
Vypracováno: 24. listopadu 2016
Bc. Markéta Kubecová
nutriční terapeut