Pouze v dubnu velká akce JARO+1 = ke každé objednávce Numi ZDARMA

Nutriční hodnocení Los Křupos Tyčky

Za účelem posouzení vhodnosti jeho zařazení do školních automatů Happysnack.

los-krupos-tycky-nutricni-hodnoceni-opt

Předmětem hodnocení je výrobek „Tyčinka Los Křupos“. Výrobcem je společnost Fytopharma spol. s.r.o. Výrobek „Tyčinka Los Křupos“ o hmotnosti 30 g má energetickou hodnotu 480 kJ. Při hodnocení energie jsem vycházela z publikace Referenční hodnoty pro příjem živin z r. 2011. Dopolední svačina by měla u dětí pokrýt 10-15 % denního energetického příjmu. Pro toto hodnocení jsem použila hodnotu 15 %. Pro mladší školní děti (7-9 let) tak připadá 1125 kJ a pro starší školní děti (10-12 let) pak 1343 kJ.

Tyčinka by zaujala u mladších školních dětí 42,6 % a u starších školních dětí 35,7 % z doporučeného energetického příjmu na dopolední svačinu. Výrobek lze bez problému kombinovat s jinými potravinami např. s ochuceným i neochuceným mlékem, jogurtem a ovocem.

Dle vyhlášky č. 282/2016 Sb. řadím výrobek do kategorie potravin „Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky – trvanlivé pečivo s obsahem vlákniny nejméně 6 g na 100 g hotového výrobku“. V této kategorii jsou nejvyšší přípustné hodnoty: sůl 1 g/100 g, nasycené MK 5 g/100 g a 10 g přidaného cukru/100 g.

Analýza složení výrobku

Sacharidy

Ve výrobku je přítomno 58,8 g sacharidů na 100 g výrobku. Obsah cukru je zde 0,6 g/100 g. Jelikož se jedná o slanou variantu produktu, cukru je ve výrobku minimálně, a proto splňuje požadavky vyhlášky č. 282/2016 Sb., kde je nejvyšší přípustná hodnota přidaného cukru 10 g/100 g.

Tuky

Celkový obsah tuku je 11,6 g/100 g a obsah nasycených mastných kyselin je 1,5 g/100 g ve výrobku. Výrobek o hmotnosti 30 g obsahuje 3,5 g tuku a nasycených MK 0,4 g. Podle manuálu „Zdravá školní svačina“ by obsah tuků v dětské školní svačině měl být do 11,2 g tuku, obsah SAFA do 3,2 g pro děti ve věku do 10 let a pro děti ve věku do 15 let byl měl být obsah tuku do 15,9 g a obsah SAFA do 4,5 g. Výrobek splňuje kritéria z hlediska obsahu tuku. Podle vyhlášky č. 282/2016 Sb. je nejvyšší přípustná hodnota nasycených MK 5 g/100 g. Výrobek tento požadavek splňuje.

Sůl

Obsah soli ve výrobku je 0,5 g/100 g. Přípustná hodnota pro děti podle Vyhlášky č. 282/2016 Sb. je 1 g/100 g výrobku. Výrobek tento požadavek splňuje.

Vláknina

Vyhláška č. 282/2016 Sb. také stanovuje obsah vlákniny v kategorii potravin: Mlýnské obilné výrobky, pekařské výrobky a to minimálně 6 g na 100 g výrobku. Tyčinka Los Křupos obsahuje 6,14 g vlákniny. Výrobek obsahuje dostatečné množství vlákniny, aby mohl být zařazen do této kategorie. Vysoký obsah vlákniny hodnotím velmi pozitivně, jelikož má sytící efekt a působí kladně na náš trávicí systém.

Přídatné látky

Výrobek neobsahuje přídatné látky. Výrobek je složený z bezlepkových obilovin – rýžové, kukuřičné a amarantové mouky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů, vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Pozitivně hodnotím přítomnost hrachového proteinu, který tak zajistí kvalitní svačinku, která nebude jen o vysokém obsahu komplexních sacharidů, ale také o obsahu vyššího podílu bílkoviny.

Závěr

Výrobek „Tyčinka Los Křupos“ je vhodným výrobkem pro děti na dopolední svačinu. Vyhovuje svým obsahem přidaného cukru, nasycených MK, vlákniny a soli. Výrobek vyhovuje požadavkům Vyhlášky 282/2016 Sb., a proto může být prodávám ve školách a školských zařízeních. Vzhledem k výše uvedeným informacím doporučuji výrobek zahrnout do dětské dopolední svačiny a do projektu Happysnack.

Vypracováno: 24. listopadu 2016

Bc. Markéta Kubecová
nutriční terapeut