Sladké svačiny zabíjejí dětské soustředění, přidávají kila a kazí zuby. Co s tím?
Až 1 ze 4 českých dětí trpí nadváhou nebo obezitou, to znamená, že víc než 400 000 dětí zápasí se zbytečnými kily. Až polovina pětiletých a téměř 70 % dvanáctiletých dětí má zubní kaz. I přesto svým dětem každé ráno balíme do batohu další sladkou svačinu. Ne proto, že bychom pravdu o cukru neznali, jen prostě netušíme, co jiného jim dát, aby měli radost a nevyhodili sváču do prvního odpadkového koše.
V tomto článku vám ukážeme, co sladké svačiny dělají s křehkým dětským zdravím a soustředěním, a jak to můžete vyřešit bez každodenního ranního boje s dětmi.
Problém #1: Cukr a zubní kazy u dětí
Každý den vylepšujeme našim dětem svačiny něčím sladkým a máme tak jistotu, že ve škole aspoň něco snědí. Jenže cukr se v ústech mění na kyseliny, které oslabují zubní sklovinu. Časté mlsání tak vede k častějším návštěvám zubaře.
Podle Státního zdravotního ústavu má průměrné dítě v Česku víc než 3 zkažené zuby už při nástupu do školy. A kdo je největší viník? Sladkosti a sladké nápoje. Tyto dobroty, kterými dětem „přilepšujeme“, poškozují dětské zuby až z 90 %. České děti tak dlouhodobě patří v Evropě k horšímu průměru v kazivosti chrupu.
Vyměňte čokoládovou tyčinku za svačinu, která dětem chutná, ale neobsahuje přidaný cukr.
Zkuste SCHOOL YUKEN
Problém #2: Cukr a vliv na kreativitu, paměť a koncentraci
Sladká sušenka v pouzdře nebo džus ke svačině dodá dítěti rychlou energii, ale jen na chvíli. Cukrová špička (anglicky sugar rush) je laické označení pro krátkodobý nárůst energie po konzumaci sladkostí nebo nápojů s vysokým obsahem cukru. Následuje však prudký pád, únava, podráždění a téměř nulová koncentrace. Děti pak ve škole těžko udrží pozornost, špatně si pamatují nové informace a hůř zvládají odpolední aktivity.
Stěžuje si paní učitelka, že má vaše dítě problém udržet pozornost?
Třeba není na vině hlava, ale čokoládová tyčinka, kterou zakouslo o velké přestávce. Svačiny s nízkým glykemickým indexem podporují lepší paměť a pozornost u dětí ve školním věku. Jejich reakční časy byly rychlejší, přesnost lepší, než po vysoce glykemických. Výzkumy také ukazují, že u dětí s vyšším příjmem přidaného cukru se snižuje výkon v testech kreativity. Naopak vyšší příjem vlákniny byl spojen se zlepšenými výsledky.
Už žádný cukrový boom, jen postupná energie se SCHOOL YUKEN
Problém #3: Cukr a strašák jménem obezita
Děti dnes jedí víc cukru, než kdy dřív. Sladké pečivo, limonády, snadno dostupné sladkosti z automatů. A pohybu mají čím dál méně. Obezita u dětí roste ve znepokojivém tempu a nadváha z dětství pak často pokračuje i do dospělosti.
Normální váhu má ve 13 letech jen zhruba polovina dětí, obézních je cca 15 %. Až čtvrtina českých dětí má nadváhu nebo obezitu. Podíl 13–17letých s nadváhou vzrostl od roku 1996 z 10 % na 25 %. V předškolním věku stoupla obezita z 3 % (2016) na 10 %. Stačí jen 200 kcal navíc denně a za rok má dítě 10 kilo nahoru.
Zkuste SCHOOL YUKEN
Návod: Jak vybírat lepší svačiny?
Dobrá zpráva je, že nemusíte být výživový expert, abyste dětem dali lepší svačinu. Držte se těchto tří jednoduchých pravidel:
1. Minimalizujte množství přidaného cukru.
2. Víc vlákniny pro pocit sytosti a lepší trávení.
3. Větší dávka bílkovin pro zdravý růst a stabilní energii
Toto je každodenní základ, díky kterému děti zvládnou školu i odpolední kroužky bez výkyvu nálad i bez pocitu hladu.
Novinka pro zdravé děti: Los Křupos SCHOOL YUKEN
Abychom se vrátili k původnímu smyslu školních svačin: zasytit na celé dopoledne, dodat postupnou energii, podpořit nejen trávení, ale také kreativitu a koncentraci u našich dětí, přinášíme Los Křupos SCHOOL YUKEN. Balíček výživných, křupavých a zábavných svačin, které školáky jen tak neomrzí. Nejsou to jen řeči. Naše snacky dlouhodobě ctí zásady moderní zdravé stravy a splňují parametry zdravé svačiny do školy.
Proč YUKEN funguje líp, než sladkosti v boxíku?
- Přidaný cukr v nich nenajdete – žádná cukrová špička, únava ani ztráta koncentrace po nich nehrozí. Ale stabilní energie na celý den.
- Bez éček, alergenů, umělých aromat, barviv, stabilizátorů i konzervantů. Jen čistá síla přírody.
- Vyrobené lokálně s prvotřídních surovin vypěstovaných v ČR a EU. A s láskou pečené.
- Vyvážené složení ideální pro rostoucí děti v pohybu – plné rostlinných bílkovin a dietní vlákniny.
- Odolné a easy-peasy na přípravu. Snacky se nedrobí, vydrží v aktovce i mezi kopačkami v tašce. Jednodušší to být nemůže, přihodíte do batohu jeden sáček a zamáváte ve dveřích.
„Dřív jsme každé ráno bojovali, co mu dát do školy. Teď bere Los Křupos jako cool odměnu a já mám klid, že mu nebalím čistý cukr.“
– Lenka, máma 8letého Filipa
Bonbóny do školy? Na klasiku zapomeňte
Trvají přesto vaše děti na nějaké menší sladké dobrotě do batohu? Představujeme žhavou novinku ULTRA PROTEIN BONBONS. Něco, co chutná sladce, ale je mnohem zdravější než běžné bonbony v supermarketu. V čem jsou jiné?
- Obsahují rostlinné proteiny, které podpoří růst svalů a pevné kosti.
- Jsou plné vlákniny, která prospívá trávení a pomáhá déle zasytit.
- Mají beta-glukany a zinek, tím posilují imunitu i zdraví vlasů, nehtů a pokožky.
- Sladká chuť z ovoce – obsahují fruktózu a sušené ovocné šťávy, ne rafinovaný cukr.
- Čisté složení bez umělotin, žádné konzervanty, barviva ani stabilizátory.
Spočítali jsme to. Protože nám dělá velkou radost, jak mocného parťáky (ULTRA PROTEIN BONBONS) do kapsy všem aktivním lidem a dětem balíme, a že to dokážeme bez umělotin, jen s vybranou kvalitou přírodních surovin.
- Denní porce ULTRA PROTEIN bonbons (30 g) obsahuje množství fruktózy odpovídající asi 200 g hroznového vína.
- Obsah bílkovin v této porci je srovnatelný s 200 ml hrachové polévky nebo 50 g hrachové kaše.
- Sušené šťávy v bonbonech odpovídají jednomu malému pomeranči, půlce citrónu a malé bulvě červené řepy.